De ‘Matthäus Passion’; hét meesterwerk vol drama, vol menselijk emoties. De manier waarop J. S. Bach dit in muziek goot, is een wonder. Het blijft fascineren, elk jaar weer. Dat hebben we overigens wel aan collega-componist Felix Mendelssohn Bartholdy te danken, die de immense kracht van het stuk 100 jaar na de première opnieuw aan de wereld liet zien.
Gelukkig hebben we de ‘Matthäus’ daarna niet meer losgelaten. Voor dirigent Patrick van der Linden is de boodschap van Bach in één woord: liefde. In vrijwel elke aria draait het om de liefde. In de aria ‘Aus Liebe’, wanneer de basinstrumenten zwijgen, wordt de liefde zelf hemels. Het kruis? Tranen? Verraad? Schuld? Uiteraard. Maar door alles glinstert liefde.
De ‘Matthäus Passion’ houdt ons een spiegel voor; ze laat ons kijken naar de mens die we zijn en naar de mensen om ons heen. Met welwillendheid en liefde komen we nader tot elkaar. Een boodschap voor alle tijden, en zeker ook voor de onze.
Door Ars Musica Concertkoor, Koorschool en Orkest, Patrick van der Linden, dirigent
Margreet Rietveld-sopraan, Gerben van der Werf-alt, Edward Leach-tenor, Daniël Hermán Mostert-bas, Adriaan de Koster-Evangelist, Michiel Meijer-Christus

Meer informatie en/of reserveren