Afgelopen vrijdag 22 april was de bibliotheek in De Klinker dé culturele hotspot van de dag: in het bijzijn van publiek vond daar de opname plaats van de allereerste editie van de Culturele Talkshow UITZeist!.

De talkshow is het Cultureel Café in een nieuw jasje. Presentator Daan Warnas ontving Zeister organisatoren en makers en ging met hen in gesprek over actuele culturele thema’s. Ook werd er vooruitgeblikt naar culturele activiteiten en ontwikkelingen die de komende periode in de planning staan.

Met Victoria Ruijs van Hotel Theater Figi en Frans Funnekotter van KunstenHuis Idea sprak Daan over de uitdagingen van de afgelopen twee jaar. Ook is er vooruitgekeken: binnenkort zijn er eindvoorstellingen van cursisten van KunstenHuis Idea en Figi ontvangt komend seizoen grote namen als Tineke Schouten en Youp van ’t Hek. Om het nieuwe culturele seizoen in Zeist te openen, is de UitMarkt bedacht: een evenement waarin het publiek zich cultureel kan laten inspireren.

Muzikant Mark Lotz en Brenda Hassell vertelden met veel bevlogenheid over cultuur, de buurt Vollenhove en Volfest, een festival met een muziekdemonstratie voor kinderen, een concert en aansluitend een jamsessie. Brenda: “Cultuur is rijk aan variëteit en moet vooral binden. Vollenhove is een plek voor alle bewoners uit de omgeving.”

Het kunstenaarsechtpaar Koen en Dees Wilgehof wonen en werken op de Willem Arntsz Hoeve. “Een wonderschone plek, vol historie en midden in het bos.”, aldus Dees. Voor de WA Hoeve is een herontwikkeling gestart met plannen om daar woningen te bouwen. Koen: “Dan beweeg je mee en denk je mee.”

Merel de Jong van Stadslab Zeist vertelde over diverse projecten van het Stadslab, zoals de Plukjassen en Hart voor Zeist. Binnenkort zal het Stadslab verhuizen van het Emmaplein naar een nieuwe, grotere locatie. Beeldend kunstenaar Maaike Kramer maakt in haar atelier op de voormalige vliegbasis Soesterberg werken van beton. Er is in Zeist een groot gebrek aan atelierruimte en daarom doet Maaike een oproep: wie kan makers van Zeist ruimte bieden?

Als laatste gast nam Casper Broekaart plaats. “Ik ben het meest trots op de verbindingen die zijn ontstaan.”, zei hij over zijn werk als cultuurmakelaar van Zeist. Per 1 mei draagt hij het stokje over aan zijn opvolger. Hij gaat aan de slag bij het Cultuur Innovatiefonds Provincie Utrecht en hoopt ook weer tijd hebben om zelf te maken. In stijl sloot Casper de talkshow af met een eigen geschreven nummer.

De Culturele Talkshow UITZeist! is een samenwerking tussen Slotstad RTV, Deltafilm en de culturele sector van Zeist. Het resultaat van de opname is vanaf donderdag 28 april om 20.30 uur te zien op het themakanaal van Slotstad RTV en op hun YouTubekanaal.