De vader van Antje van de Brug was 70 jaar lid van fanfarecorps Erica en speelde euphonium, een kleine tuba. Antje kan dus wel zeggen dat ze met de fanfare is opgegroeid. Of was het toch liefde op het tweede gezicht(?). Want ze begon op accordeon, maar stapte over naar de altsaxofoon omdat ze zo graag ook in de fanfare wilde spelen. Inmiddels is Antje al 18 jaar voorzitter van het bestuur van Erica. 

Schoolmeester, schoenmaker en timmerman

Het Fanfarecorps is in 1906 opgericht door de schoolmeester, de schoenmaker, de timmerman en de predikant van Austerlitz. Het corps is dan ook diep verankerd in het dorp en het dorpsgevoel. Er is zelfs nu nog een aantal leden dat al zo’n 60 à 65 jaar lid is. 

Concerten worden gespeeld in het Dorpshuis, maar zomers ook in de openlucht in de muziektent op het plein. Ze spelen in bejaardenhuizen en verzorgingshuizen in Zeist, Driebergen, Huis ter Heide, maar ook wel eens wat verder weg als ze zich hebben ingeschreven voor een festival. In 2022 staat in ieder geval een lunchconcert in Almere tijdens de Floriade op het programma.

Vroeger was er ook een drumband verbonden aan de fanfare en liepen ze bij belangrijke gebeurtenissen als de intocht van Sinterklaas mee in de optocht. Dan moet je naast muziek maken ook nog eens netjes in gelid lopen en dat is zwaar – te zwaar, dus dat doen ze niet meer. In plaats daarvan maken ze wel muziek, maar zittend op een kar.

Syb van der Ploeg en Henk Westbroek

Ze hebben een fijne dirigent gevonden in Bert Willemsen, die HaFaBra-directie studeerde in den Haag en daarbij zelf trombone speelt. Antje vertelt dat de ouders van Bert zich zo thuis voelden bij Erica, dat ze ook lid zijn geworden en mee spelen. 

Samen met de muziekcommissie stelt de dirigent elke keer een leuk, afwisselend programma samen met popmuziek, klassiek en fanfarestukken van nu. 

Soms ontstaat er een mooi project met een zanger. Zo speelde de fanfare met Gé Reijnders, Syb van der Ploeg of Henk Westbroek. 

Het concert Brel & Brass, dat in september vorig jaar op het programma stond, is nu uitgesteld tot maart 2022. Erica zal zangeres Micheline van Hautem begeleiden bij de mooiste liederen van Jacques Brel. 

Blaaskapel de Heikneuter

Een deel van het fanfarecorps vormt blaaskapel De Heikneuter. Ik begrijp dat zij een ander repertoire hebben en dus een ander publiek bereiken. Op de internetsite van de blaaskapel vind ik foto’s van optredens tijdens carnaval, als Pietenband van de Zeister Sinterklaas en van het Blaasfestival. 

De Blaaskapel organiseert samen met het fanfarecorps al meer dan 30 jaar het Blaasfestival. Elk jaar op de 3e zondag van september. Het dorp wordt ondergedompeld in muziek, ten gehore gebracht door heel verschillende blaaskapellen: zo zijn er dweilkapellen, Egerländer kapellen en big bands. Het festival is uitgegroeid tot een waar dorpsfeest, zeker als het mooi weer is. Helaas gaat het Blaasfestival dit jaar ook niet door. Antje hoopt dat het volgend jaar een mooi groot feest wordt ter gelegenheid van het (uitgestelde) 30 jarig jubileum!

Muziek op school

De fanfare moet om de toekomst denken. ‘We zoeken altijd nieuwe leden’, vertelt Antje. 

‘En omdat je jong met muziek maken moet beginnen hebben we in samenwerking met het Kunstenhuis en de Basisschool een leuk project bedacht voor leerlingen. Een paar leden gaat met zijn instrument naar de scholen toe. De leerlingen kunnen dan proberen om er geluid uit te krijgen. Een vorig project kent een bescheiden succesje, want 4 à 5 kinderen zijn doorgegaan met muzieklessen. 

In de coronatijd heeft het project een nieuwe vorm gekregen en is er een film gemaakt, maar inmiddels heeft de fanfare het convenant Muziek op School ondertekend en is een start gemaakt met een nieuw project. 

Veel kinderen groeien niet meer op met het zelf maken van muziek, hoewel dat zo leuk kan zijn en ook belangrijk is voor de ontwikkeling van een goede concentratie’. Antje vraagt zich dan ook hardop af of het misschien niet makkelijker is om ouders met muziek op te voeden, zodat ze het plezier, dat ze daarmee hebben, kunnen overdragen aan hun jonge kinderen. 

Wil je meespelen?

Erica repeteert elke donderdagavond van 19.30  tot 22 uur in het Dorpshuis in Austerlitz. Wil je meespelen? Dat kan! Zeker als je bugel, trompet, euphonium, bariton of trombone speelt, maar ik denk dat andere blaasinstrumenten ook wel welkom zijn. 

Ik kijk in iéder geval uit naar het concert Brel & Brass in maart 2022 als Micheline van Hautem samen met Erica de mooiste liederen van Jacques Brel zal zingen. Maar stiekem hoop ik ook op heel veel muziek bij de intocht van Sinterklaas.  

Wil je meer weten over fanfare Erica? Kijk dan op de website van Fanfarecorps Erica of op hun Facebookpagina.


Dit is een bijdrage van gastredacteur Flox den Hartog Jager voor Cultuur in Zeist.