In september is het KunstenHuis op het Bartiméus College in Zeist gestart met een filmproject voor de eindexamenleerlingen. Filmregisseur en -docent Mathijs Geijskes werkt wekelijks 1,5 uur met de leerlingen aan een persoonlijk  filmdocument. Het doel van het project is het samenwerken in een team én het verbeelden van een persoonlijk verhaal.

Mathijs Geijskes:

‘Toen het KunstenHuis Zeist mij benaderde met de vraag of ik een filmworkshop aan het Bartimeus College kon geven, vond ik dat best spannend. Ik heb al veel filmworkshops op scholen gegeven, maar nog nooit aan blinden en slechtzienden. Ik kon mij van tevoren geen goede voorstelling maken hoe dat dan zou moeten.

Tijdens de eerste les heb ik de leerlingen in kleine groepjes een camera-oefening laten doen met iPads van de school die een extra groot beeldscherm hebben. De eerste beelden overtroffen mijn verwachtingen. Prima shots! Ook leerlingen met een hele sterke visuele handicap bleken in staat goede shots te maken. We werken daarbij met externe microfoons op geluidshengels omdat goed geluid 50% van elke film is en bij deze leerlingen van extra belang.

Binnen de omgeving van hun eigen school kunnen deze leerlingen heel zelfstandig werken en was het voor mij vaak niet anders dan op een willekeurige andere middelbare school. In kleine groepjes hebben de leerlingen elke week tijdens de workshop van elk teamlid een eigen film gemaakt. Soms documentair, soms ook met gespeelde fictieve scenes. 

Nu zitten we in de montagefase. De paar leerlingen die visueel te beperkt zijn om dit op hun laptop te kunnen doen, krijgen daarbij hulp van een klasgenoot. De leerlingen zijn zeer sociaal en het is een hechte groep die elkaar goed helpt waar het moeilijk is. Voor mij een feest om te mogen doen.’

Op 17 december presenteren de leerlingen van het Bartiméus de films aan de andere leerlingen van het Bartiméus  en kunnen ze de films  thuis vertonen.