Afgelopen week had ik een interview met Sheila Slob van gospelkoor Pamfanos. Pamfanos betekent zoveel als ‘Het Uitdragen van Licht’ en dat omschrijft precies waar dit koor voor gaat: het wil mensen inspireren door het brengen van gospels, geestelijke liederen, in allerlei stijlen, swingend, jazzy en mooie ballads. 

50 jarig jubileum

Pamfanos is in 1969 opgericht, maar helaas is het 50-jarig jubileum door corona de mist ingegaan. Ooit was het een groot koor, maar inmiddels bestaat het uit een stuk of twaalf zangers. Al jaren werkt het met dezelfde dirigent: Rubijanto Soetanto, een inspirerend koorleider, die ook de leiding heeft over koren in o.a. den Haag en Amsterdam. 

Ze treden gemiddeld zo’n zes keer per jaar op: rond de Kerst, maar ook wel met Pasen en Pinksteren in kerken, in zorgcentra en bij evenementen.

Soms werkt het koor aan een wat uitgebreider project. Dat kan een groter koorwerk zijn rond een thema, bijvoorbeeld Kerst of Pasen of het thema ‘licht’ waarbij muziek en tekst elkaar afwisselen. Er wordt dan vaak samengewerkt met een van de andere koren, waarover de dirigent de leiding heeft. Dan klinkt het wat voller. 

Muziek verbindt

Sheila houdt van het koor, dat is aan alles te merken. Ze vertelt dat ze altijd heeft gezongen en al ruim dertig jaar lid is. Ze vindt het ontspannend en inspirerend om met muziek binnen een groep bezig te zijn: muziek verbindt. 

Ziekenhuizen en gevangenissen

Pamfanos is voor haar bijzonder omdat de liederen anderen plezier geven en soms iets hogers: ze worden geraakt. En dan vertelt ze vol vuur dat het koor ook op bijzondere locaties komt en voor doelgroepen staat, waar je niet zo gauw aan zou denken: in ziekenhuizen, gevangenissen, bij verslaafden en soms zingen ze voor en met verstandelijk gehandicapten.

Op verzoek zingen ze ook bij bruiloften en begrafenissen. Dan stemmen ze hun liederen af op de wensen van de verzoeker. Meestal zoeken ze samen naar een thema, waar het koor goed passende liederen bij zoekt en tussen de liederen door vertellen koorleden of de dirigent wat over de strekking van het nummer. 

Corona bracht alle zang abrupt tot een einde. Sommige koren hebben samen online gezongen, maar ik hoorde van meerdere kanten dat dat heel erg moeilijk is, omdat je de andere zangers toch niet echt goed hoort en je hun steun nodig hebt om echt tot een muzikaal geheel te komen. 

Pamfanos is in deze vreemde tijd helemaal gestopt en moet zich nu weer wat gaan herontdekken. Sheila denkt dat ze in september weer van start gaan met repetities. 

Nieuwe zangers zijn welkom

Er wordt elke donderdag van 20-22 uur geoefend. Dat was altijd in de Looborch, maar er zal overlegd moeten worden hoe het zorgcentrum daar nu tegenover staat. Het koor zoekt altijd nieuwe zangers. Alle stemmen zijn welkom. Wel geeft Sheila aan dat het koor echt op zoek is naar mannenstemmen. Lijkt het u wat: mensen inspireren met zang? Schrijf dan een berichtje op de site van Pamfanos of op de facebookpagina                                                                            


Dit is een blog van gastredacteur Flox den Hartog Jager voor Cultuur in Zeist.