Wie zich niet op stang wil laten jagen door het heden, doet er goed aan het verleden er nog eens op na te slaan. Cultuurfilosoof Evert Jan Ouweneel praat je in vijf avonden bij over 5000 jaar geloof, geweld, geluk en gedoe. Met natuurlijk extra aandacht voor pandemieën en hoe mensen ermee omgingen.

Hoe Europa het roer van China overnam (1400-1800)

In één uur maak je kennis met één van de grootste kantelpunten in de geschiedenis: in de 15e eeuw stopt het ongeëvenaarde China met varen, precies wanneer Europa de wereld begint te verkennen. Allerlei revoluties maken vervolgens dat Europa eeuwenlang de toon zet in de wereld.

In deze serie volgen nog de volgende lezingen:

4. Maandag 5 april 2021: Op zoek naar een nieuwe wereldorde (1800-nu)
In één uur reis je door de turbulente wereld van de afgelopen 200 jaar. Wereldrijken komen op en gaan weer onder. China bezwijkt onder honger en geweld en Amerika voert een koude strijd met Rusland. Maar inmiddels ligt alles weer open en laten oude machten hun tanden zien.

5. Maandag 26 april 2021: 5000 jaar beschavingen en pandemieën
In één uur overzie je nog eenmaal de wereldgeschiedenis, ditmaal door de ogen van virussen en bacteriën. Welke rol speelden zij in de oudste beschavingen, in het Romeinse Rijk, het Mongoolse Rijk en de Europese kolonisatie? En wat doet het Coronavirus met de huidige wereldorde?

Reacties van oud-deelnemers:
“Zeer indrukwekkend”, “Heel knap om zoveel informatie en verbanden levendig uit te leggen”, “Boven verwachting”, “Heel inspirerend”.

Meer informatie en/of reserveren