Heinrich Heine was een romantische, Duitse dichter van joodse afkomst en werd geboren als Harry Heine. Op volwassen leeftijd liet hij zich Luthers dopen en droeg sindsdien de voornaam Heinrich. Zijn vele ironische en spitsvondige gedichten vinden ook nu nog veel weerklank. Heine worstelde innerlijk met zijn herkomst en plaats in de kunst. Hij voelde zich Duits én wereldburger, joods én romanticus. Zijn uitspraak ‘daar waar men boeken verbrandt, verbrandt men uiteindelijk ook mensen’ is bekend geworden als een profetische vooruitblik op de gebeurtenissen in Nazi-Duitsland.

Zijn gedichten inspireerden Schubert en Schumann tot hun grote liedclycli respectievelijk Schwanengesang, Liederkreis Opus 24 en Dichterliebe. Deze laatste cyclus vormt ook de basis voor het liedklasproject van het festival, waarin wordt gewerkt met een Nederlandse hertaling. Ook het recital van vanavond is geheel gewijd aan liederen op teksten van Heine. Robert Holl brengt samen met Graham Johnson Schumanns Dichterliebe, zes liederen uit Schuberts Schwanengesang en een aantal door Brahms getoonzette gedichten ten gehore. Tijdens de lezing krijgen de gedichten waarop deze cycli zijn gebaseerd bijzondere aandacht.

Leo Samama is musicoloog en schreef vele boeken en artikelen, waaronder Alphons Diepenbrock – Componist van het vocale. Waarom hij daarnaast ook componist werd, weet hij naar eigen zeggen eigenlijk niet meer precies. Wat hij zich wel herinnert is dat hij als tiener zich al waagde aan het schrijven van muziek. Hij verzorgde eerder al lezingen over de relatie tussen muziek en poëzie. Destijds zei hij over die relatie: ‘Muziek en poëzie hebben wat met elkaar. Of moet ik misschien zeggen: muziek en woord hebben wat met elkaar?’

 

Meer informatie en/of reserveren