Nobelprijswinnaar Eugene O’Neill schreef met ‘The Hairy Ape’ in 1921 een grillig stuk over Yank, een hardwerkende arbeider met grote dromen. Nadat hij door een oogverblindende vrouw voor ‘harige aap’ wordt uitgemaakt, gaat hij op zoek naar zijn plek in de samenleving.

Bijna honderd jaar later maakt Eric de Vroedt een radicale nieuwe versie van O’Neills meesterwerk en kiest daarmee – na ‘Race’ en ‘The Nation’ – opnieuw voor een stuk waarin maatschappelijke verbondenheid centraal staat. Ditmaal richt hij zijn aandacht op de ‘boze witte mens’: de hardwerkende burger die – terecht of onterecht – verongelijkt is en zich miskend voelt. ‘The Hairy Ape Show’ wordt een larger than life voorstelling met lichteffecten, spoken word en de snelheid van een videoclip, een theatershow als een techno party. Een testosteronbom vol mannelijk zweet en ongerichte frustraties over de zoektocht van een gewone man, die kopje onder dreigt te gaan in de woeste wateren van de globalisering.

www.hnt.nl

tekst: Eugene O’Neill | vertaling: Joeri Vos | regie: Eric de Vroedt | spel: Mourad Baaiz, Bram Coopmans, Sallie Harmsen, Emmanuel Ohene Boafo, Vanja Rukavina, Betty Schuurman en Joris Smit

Portemonneeloze pauze
Bij deze voorstelling en prijs zit een pauzedrankje, hapje en bewaakte garderobe inbegrepen. Als er geen pauze is ontvangt u na de voorstelling een drankje en hapje.