Per 14 oktober geldt een nieuwe noodverordening voor de veiligheidsregio Utrecht. Wat betekent dit voor de culturele sector in Zeist? We zetten de belangrijkste punten uit de noodverordening op een rij. 

Evenementen

Evenementen zijn verboden, met uitzondering van markten, beurzen, profwedstrijden, betogingen, bioscopen, theaters, beurzen en congressen. Dit verbod heeft gevolgen voor onder andere Internationale Zeister Muziekdagen, Liedfestival, Ars Musica en Lentefestival.

Musea

Bezoek van musea moet vooraf worden gereserveerd per tijdvak. Dit geldt voor de Culturele Vleugel Slot Zeist.

Horeca

Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie. Een uitzondering geldt voor hotelgasten, uitvaartcentra en horeca op luchthavens voorbij de security-check. Dit verbod heeft gevolgen voor Gemeentelijk (Film-)theater (Figi), Cultureel Podium Den Dolder en Beauforthuis Austerlitz.

Veelgestelde vragen:

Moeten bioscopen en theaters, ook hun horecafunctie volledig sluiten? Of mogen ze wel drankjes serveren die bezoekers op hun plek kunnen nuttigen?

In de toelichting op de noodverordening staat op blz 18 bovenaan: Een eet- en drinkgelegenheid is een plaats waar bedrijfsmatig of anders dan om niet eten en drinken wordt verstrekt en genuttigd ter plaatse.

Als het gaat om verkoop van eten en drinken zonder plek om ter plaatse te nuttigen, maar wordt meegenomen in de bioscoopstoel, dan is het te vergelijken met detailhandel en dus na 20.00 uur dicht.

Mag een zangvereniging/koor weer repeteren?

Kinderen en volwassen mogen kunst beoefenen, repeteren en optreden. Hier gelden dan dezelfde regels als voor andere activiteiten ‘binnen’ of ‘buiten’. Dus maximaal 30 personen per ruimte binnen, en maximaal 4 personen buiten.

Lees verder onder Kunstbeoefening zoals acteren, blazen, dansen ‘en zingen

Dit geldt voor 40-tal amateurkunstverenigingen in Zeist zoals leden van het Forum Amateur Podiumverenigingen Zeist (FAP) .

Mogen beurzen doorgaan?
De meeste beurzen vallen onder de zogenaamde ‘doorstroomlocaties’. Die zijn in de noodverordening wel aan regels gebonden. Zo mag er, gerelateerd aan het vloeroppervlak, een maximum aantal mensen tegelijk binnen zijn. Die mensen hebben aan de voorkant gereserveerd voor een tijdvak, en mogen niet in groepen (bij elkaar horende mensen) van meer dan 4 komen.

Uiteraard wil dat het mag niet zeggen dat het moet. De hele lijn van deze nieuwe noodverordening is het vermijden van reisbewegingen en sociale contacten. Eenieder kan  een persoonlijke afweging maken hoe noodzakelijk het bezoeken van een beurs is.

Waar valt dansen in een dansschool onder? Is partnerdansen toegestaan? 

Op pagina 17 van de toelichting van de noodverordening staat hierover:

Het niet in acht hoeven nemen van de anderhalve meter bij theater en dans geldt voor acteurs en dansers die een voorstelling geven. Dansen in een dansschool is sport. En daarmee moet gewoon de 1,5 meter afstand bewaard worden voor volwassenen (tenzij uit hetzelfde huishouden).

Meer informatie

Lees de noodverordening.

Juridische en andere vragen over de noodverordening kun je stellen via covid19@vru.nl

Maak jij je zorgen over deze coronacrisis? Het Steunpunt Coronazorgen is een digitaal informatie- en verwijscentrum. Hier kun je terecht als je je zorgen maakt of met vragen zit over de gevolgen van de coronacrisis.