Twee exposities ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding in  het gemeentehuis en in het atrium van Hotel Theater Figi kunnen niet doorgaan door het corona virus. Om 7 mei 2020 – precies 75 jaar na de intocht van de geallieerden in Zeist- niet ongezien voorbij te laten gaan zijn onderdelen van de exposities digitaal te bekijken. Kijk vanaf 5 mei op geheugenvanzeist.nl.

Op 5 mei 1945 capituleerde Duitsland, maar het duurde nog tot 7 mei 1945 voordat Zeist werd bevrijd. Een grote menigte had zich in de ochtend verzameld op Het Rond tussen het gemeentehuis en Hotel Figi. Om half 10 reden de ‘Polar Bears’ van de 49e Britse Infanterie Divisie van het 1e Canadese Legerkorps via de Driebergseweg en de Dorpsstraat het centrum van Zeist binnen. Leden van de (Nederlandse) Binnenlandse Strijdkrachten, padvinders en de gemeentelijke politie maakten de weg op Het Rond voor hen vrij. De menigte juichte en zwaaide. Jongeren klommen in lantaarnpalen om het beter te kunnen zien. De Nederlandse vlag mocht na vijf jaar weer in de straten wapperen.

Heel bijzonder is ook een onlangs opgedoken onbekende film van de bevrijding in Zeist. Het filmpje werd door Richard van Driel Petri gevonden. Zijn grootouders Dick en Sara Duiker hadden tussen 1919 en 1952 een gerenommeerde fotowinkel onder de naam ‘Duiker’ aan de Slotlaan in Zeist. De video was in hun bezit.

‘Het is een goed idee dat eenieder op en rond Bevrijdingsdag toch de gelegenheid krijgt kennis te nemen van de thema’s, die in beide exposities centraal hadden gestaan. En hopelijk bij een doorgaan van beide exposities alsnog centraal komen te staan.’ Aldus Marcel Fluitman, wethouder van Cultuur.

Bekijk vanaf 5 mei de digitale tentoonstelling Zeist Bevrijd! op www.geheugenvanzeist.nl

Meer informatie en/of reserveren